Koninklijke Algemene Vereniging van Vriendenclubs  •  Afdeling Tennis
reglement - dinsdag 02 februari 2021

REGLEMENT VAN INWENDIGE ORDE INTERCLUB. (aanpassing 2021)

HOOFDSTUK 1 : BENOEMING – DOEL.

Art. 1 De competitie tennis is een sporttak van de Koninklijke Algemene Vereniging Van Vriendenclubs & Fedes.

Deze vereniging werd erkend door SPORT VLAANDEREN als een “landelijk georganiseerde multi - sportfederatie”.

De competitie sporttak tennis bezit een liefhebbersstatuut, d.w.z.: de sportbeoefenaars mogen onder geen enkele vorm een bezoldiging ontvangen voor hun prestaties.

Art. 2 De competitie sporttak tennis heeft tot doel de tennissport te laten beoefenen in het kader van KAVVV & FEDES. De competitie sporttak tennis verdedigt de belangen van de aangesloten leden, moedigt de sportbeoefening aan en bevordert de algemene sportcultuur. De competitie sporttak tennis mag ter verwezenlijking van deze doelen alle initiatieven nemen die de tennissport kunnen dienen. Zij mag overleg plegen met andere sportorganisaties en vanzelfsprekend zelf organiseren.

Zulks dient te geschieden onder de goedkeuring en het toezicht van de Raad Van Bestuur van KAVVV & FEDES.

Art.3 De competitie sporttak tennis werd gesticht in 1957. Zij werd opgericht voor onbepaalde duur.

HOOFDSTUK 2: COMPETITIE SPORTTAK TENNIS BESTUUR EN JAARLIJKSE VERGADERING.

Art.4 De competitie sporttak tennis wordt geleid door een competitie bestuur, benoemd door de Jaarlijkse Vergadering (J.V.) van competitie sporttak tennis.

Art. 5 Het competitie sporttak tennis bestuur staat in voor de goede werking van de competitie sporttak tennis en treft hiervoor de nodige maatregelen in toepassing van het hierbij opgesteld reglement van inwendige orde.

Art. 6 Het competitie bestuur sporttak tennis is samengesteld uit een voorzitter en een secretaris eventueel bijgestaan door één of meerdere bestuursleden.

De verkiezing van een voorzitter en leden van het competitie sporttak tennis bestuur geschiedt door de Jaarlijkse Vergadering van de competitie sporttak tennis. De aanstelling van de voorzitter dient bekrachtigd door de RAAD VAN BESTUUR KAVVV & FEDES.

Art. 7 Het mandaat van de bestuursleden loopt over een termijn van:
Drie jaar voor de voorzitter.
Twee jaar voor alle andere bestuursleden.
Alle bestuursleden zijn herkiesbaar.
Om verkiesbaar te zijn, moeten nieuwe kandidaten schriftelijk en tenminste veertien dagen voor de jaarlijkse vergadering hun kandidatuur indienen bij de fungerende voorzitter.

Om verkiesbaar te zijn, moet de kandidaat minstens 21 jaar oud zijn op de datum van de verkiezing.

Art. 8 De competitie sporttak tennis is verplicht eenmaal per jaar een jaarlijkse vergadering te beleggen.

Art. 9 De datum van de jaarlijkse vergadering wordt tijdig door het competitie bestuur sporttak tennis medegedeeld. Eventuele voorstellen van de clubs dienen schriftelijk en uiterlijk acht dagen voor de jaarlijkse vergadering ingediend bij de voorzitter van de competitie sporttak tennis.

Art. 10 Wanneer in de loop van het sportjaar een bestuurslid van de competitie sporttak tennis ontslag neemt of indien de wenselijkheid tot uitbreiding van het competitie sporttak tennis bestuur nodig blijkt, kan het competitie sporttak tennis bestuur nieuwe kandidaten opnemen, waarvan de benoeming zal moeten voorgelegd worden op de eerstvolgende jaarlijkse vergadering.

Art. 11 Het competitie sporttak tennis bestuur heeft het recht “comités” op te richten om de goede gang van zaken te bevorderen of het werk te delegeren en dit in het belang van de competitie zelf.

Art. 12 Het competitie sporttak tennis bestuur heeft het recht maatregelen te treffen, die niet voorzien zijn in onderhavig reglement van inwendige orde en zulks in het belang van de competitie sporttak tennis zelf. De genomen maatregelen worden medegedeeld in de eerstvolgende nieuwsbrief, ofwel op de jaarlijkse vergadering, ofwel schriftelijk of per e-mail toegezonden aan de clubsecretarissen. Zal tevens vermeld worden op website van competitie sporttak tennis.

Art. 13 Elke mededeling of genomen maatregel, uitgaande van het competitie sporttak tennis bestuur, verschenen in de nieuwsbrief of schriftelijk of per e-mail medegedeeld aan de clubsecretarissen of medegedeeld op website, heeft kracht van wet. Zij zullen eveneens verschijnen op de website van competitie sporttak tennis.

Art. 14 De jaarlijkse vergadering van de competitie sporttak tennis is samengesteld uit één afgevaardigde van elke aangesloten club.

Art. 15 Een bijeengeroepen jaarlijkse vergadering is geldig, wanneer de helft van de aangesloten clubs aanwezig is. Bij niet voldoende aanwezigheid van de leden wordt de jaarlijkse vergadering uitgesteld en opnieuw bijeengeroepen, maximum een maand later, met vermelding “twééde oproeping”. Ongeacht het op deze vergadering aanwezige aantal clubs kan de jaarlijkse vergadering geldig doorgaan. De agenda van deze jaarlijkse vergadering met vermelding “twééde oproeping” moet identiek zijn aan de agenda van de eerste bijeengeroepen jaarlijkse vergadering.

Art. 16 De beslissingen van de jaarlijkse vergadering worden genomen volgens het systeem van eenvoudige meerderheid van geldige stemmen. Bij gelijkheid van stemmen beslist de stem van de voorzitter van het competitie sporttak tennis bestuur.

Art. 17 Stemmingen over personen geschieden in het geheim. Bij gelijkheid van stemmen wordt een tweede geheime stemming gehouden. Indien deze eveneens een gelijkheid oplevert, wordt de stemming herhaald door de leden van het competitie sporttak tennis bestuur. De uitslag hiervan is bindend.

Art 18 Van elke jaarlijkse vergadering zal het bestuur sporttak tennis een verslag opstellen, dat wordt opgenomen in de nieuwsbrief en website van KAVVV & FEDES/tennis.

HOOFDSTUK 3: DE CLUBS EN DE AANSLUITINGEN.

Art. 19 De clubs, die bij de competitie sporttak tennis wensen aan te sluiten met het doel deel te nemen aan de competitie sporttak tennis, dienen voor ieder sportjaar een aansluitingsformulier in te vullen en te verzenden aan de secretaris van het competitie bestuur sporttak tennis bestuur, alsmede de andere documenten, die door de competitie sporttak tennis worden gevraagd.

Art. 20 Het aansluitingsformulier moet worden ondertekend door de voorzitter, de secretaris en de schatbewaarder van de club.

Art. 21 De voorzitter, de secretaris en de schatbewaarder blijven altijd verantwoordelijk tegenover de competitie sporttak tennis voor eventuele schuldvorderingen of inbreuken op het reglement van inwendige orde.

  1. club die aansluit, onderschrijft automatisch het in voege zijnde reglement van inwendige orde en verbindt er zich toe dit te eerbiedigen en na te leven.

Art. 22 Ieder wijziging van een voorzitter en/of secretaris en/of schatbewaarder dient ONMIDDELLIJK en SCHRIFTELIJK ter kennis gebracht aan de secretaris van het competitie sporttak tennis bestuur, alsook een eventuele adreswijziging.

Art. 23 Een aanvraag tot verandering van clubbenaming dient eveneens onmiddellijk te worden medegedeeld aan de voorzitter van het competitie sporttak tennis bestuur. Die aanvraag moet ondertekend worden door de voorzitter, de secretaris en de schatbewaarder van de club.

Art. 24 De speelster/spelers van de clubs dienen, om als aangesloten beschouwd te worden, op de inschrijvingslijsten te worden vermeld door de club zelf. Zij moeten eveneens worden ingeschreven op de lijst van de te verzekeren speelsters/spelers met volledige vermelding van naam, voornaam, adres, geboortedatum en rijksregister nummer. Hierdoor verklaren clubs en speelsters/spelers zich akkoord met het reglement van inwendige orde en verbinden zij er zich toe dit te eerbiedigen en na te leven. Indien niet aan deze voorwaarden voldaan zijn worden zij als niet aangesloten beschouwd.

Art. 25 Voor elke speelster/speler die aan competitiesport doet, is het geraadzaam zich geregeld aan een medisch onderzoek te onderwerpen.

De frequentie van dit onderzoek is vastgesteld in het desbetreffend K.B., in uitvoering van het decreet van 13 juli 2001.

Art. 26 Er zal een medische steekkaart opgesteld worden voor elke actieve speelster/speler. Deze berust bij de dienst “Medisch Keuringen” van de vereniging. Elk nieuw aangesloten lid dient een degelijk ingevulde medische steekkaart binnen te leveren, waaruit blijkt dat zij/hij medisch geschikt is om de competitiesport te mogen beoefenen.

Art. 27 De minimum leeftijd van een competitiespeelster/speler is vastgelegd op 8 jaar.

Art. 28 Het is verboden gedurende een sportjaar gelijktijdig bij meer dan één club te spelen in dezelfde kompetitie. Interclub , Beker Claus en Beker Saliën worden aanzien als een afzonderlijke competitie. In principe kan je voor 3 clubs spelen.

Art. 29 Een sportjaar loopt van 1 januari tot 31 december.

HOOFDSTUK 4: INTERCLUBCOMPETITIE.

Art. 30 De artikels van het reglement van inwendige orde, handelend over de inter-clubcompetitie zijn bindend voor alle bij de competitie sporttak tennis aangesloten clubs en speelster/spelers.

Art. 31 De competitie sporttak tennis organiseert ieder sportjaar, onder leiding van het competitie sporttak tennis bestuur, een inter-clubcompetitie tussen de aangesloten clubs.

Art. 32 Alle wedstrijden worden betwist volgens de reglementen van Tennis Vlaanderen, doch gebeurlijke wijzigingen door de competitie sporttak tennis van KAVVV & FEDES hebben voorrang.

Art. 33 De leden van de aangesloten clubs zijn verplicht de tennissport te beoefenen in een geest van VOLSTREKT AMATEURISME EN ONDER VRIENDEN.

Art. 34 Het competitie sporttak tennis bestuur zal ieder jaar, naargelang het aantal ingeschreven ploegen, reeksen samenstellen van zeven ploegen, indien de mogelijkheid daartoe bestaat.

Art. 35 Er worden afzonderlijke reeksen opgemaakt voor:
1 Dames dubbelspel
2 Dames dubbelspel namiddag
3 Double twens dubbelspel – 40 jaar
4 Gemengd dubbelspel
5 Gemengd dubbelspel veteranen – dame 40 jaar, heer 45 jaar
6 Gemend dubbelspel super veteranen – dame 50 jaar, heer 55 jaar
7 Heren dubbelspel
8 Heren 35 plus – 35 jaar
9 Heren veteranen 45 dubbelspel – 45 jaar
10 Heren veteranen 55 dubbelspel – 55 jaar
11 Heren veteranen 60 dubbelspel namiddag – 60 jaar

Art. 36 Bij de inschrijving voor een reeks met leeftijdslimiet dient rekening te worden gehouden met: de speelster/speler moet de voorziene leeftijd hebben bereikt in de loop van het huidige speeljaar.
40 jaar bij de double twens
40 jaar dame – heer 45 bij gemengd dubbelspel veteranen
50 jaar dame en 55 jaar heer bij gemend dubbelspel superveteranen
35 jaar bij de 35 plussers heren
45 jaar bij de heren veteranen
55 jaar bij de heren veteranen
60 jaar bij de heren veteranen

Art. 37 Iedere wedstrijd in alle respectievelijke reeksen, bestaat uit één dubbelspel.
De wedstrijd wordt gespeeld naar 2 winnende sets.
Het zijn allemaal volledige sets met eventueel “tiebreak” in het dertiende punt van iedere set (naar 7 punten met een verschil van 2 punten). Wanneer iedere ploeg één set wint, moet een match tiebreak (naar 10 punten met een verschil van 2 punten) de beslissing brengen wie winnaar wordt.

Art. 38 Voor de aanvang van de inter-clubcompetitie dienen de clubs een inschrijvingsformulier in te vullen met alle spelende, aangesloten en te verzekeren speelsters/spelers.
Zij moeten ALLEN verzekerd zijn via onze groepsverzekering (K.B. volgens decreet van 13 juli 2001).

Art. 39 Speelsters /spelers, die na de aanvang van de competitie worden aangesloten mogen slechts in competitie na de toelating van het competitie sporttak tennis bestuur. De nieuw aangesloten speelster/speler mag NOOIT een hoger klassement hebben dan degene waarvoor zij/hij in de plaats komt.

Art. 40 De indeling van de respectievelijke reeksen van de tennis competitie wordt gemaakt volgens de waarde van de opgegeven ploegen. Bij een tekort aan inschrijvingen in een specifieke reeks kan het bestuur reeksen samenvoegen. De voor dat jaar geldende dubbel klassementen van Tennis Vlaanderen worden als basis genomen. Speelsters/spelers die geen klassement hebben, worden in reeksen geplaatst volgens hun waarde en mogelijkheden en volgens de uitslagen, in vorige competities verworven.

Art. 41 Elke ploeg bestaat uit een basisploeg van minimum twee speelsters/spelers. Indien een speelster/speler van een lagere reeks als vervanger optreedt in een hogere reeks, moet deze speelster/speler op de uitslag vermelden in welke reeks zij/hij normaal speelt.

Art. 42 Men mag slechts voor 1 club inter-club wedstrijden spelen (art 28).
Indien achteraf zou blijken dat voor verscheidene clubs werd gespeeld in hetzelfde tennisseizoen, zal puntenverlies aangerekend worden voor de club, waarvoor zij/hij niet opgegeven werd.

Art. 43 Bij het inschrijven van ploegen voor de inter-clubcompetitie mogen de speelsters/spelers slechts deelnemen aan TWEE reeksen. Speelsters/spelers, die toch in meer dan 2 reeksen spelen, zullen met puntenverlies bestraft worden.

Art. 44 De door de clubsecretarissen opgegeven klasseringcijfers zijn bindend voor de inter-clubcompetitie.
Indien achteraf klachten dienen genoteerd te worden, zijn en blijven de clubs verantwoordelijk voor deze cijfers. Foutieve opgave zal puntenverlies tot gevolg hebben.

Art. 45 Indien zou blijken dat een speelster/speler waartegen moet worden gespeeld, NIET diegene is die werd opgegeven, is het toegelaten de eenzelvigheidkaart te vragen om gebeurlijke vergissingen te vermijden ( algemene vergadering 17/3/76).

Art. 46 De inter-clubwedstrijden worden gespeeld op de werkdagen in de namiddag of ’s avonds afhankelijk van de reeks, en volgens de programmering in de tenniskalender.
De beginuren voor de namiddag is 14u.. Voor de avondwedstrijden 18u. of 19u; volgens kalender. Tenzij onderling een ander uur is overeengekomen of in kalender is vermeld.

Art. 47 Voor een overwinning in het dubbelspel wordt één punt toegekend.

Art. 48 De thuisspelende clubs moeten vier tennisballen in goede staat leveren voor het spelen van de wedstrijd. Indien er betwisting zou zijn hierover, zullen speelsters/spelers tot loting overgaan met welke ballen er zal gespeeld worden.

Art. 49 Indien bij het einde van de competitie TWEE PLOEGEN met een gelijk aantal punten eindigen op de eerste plaats van hun reeks, zal er een bijgevoegde testmatch gespeeld worden tussen deze 2 ploegen, dit om uit te maken wie kampioen wordt.
Indien bij het einde van de competitie DRIE PLOEGEN met een gelijk aantal eindigen op de eerste plaats van hun reeks, zullen er bijgevoegde testmatchen worden gespeeld tussen deze drie ploegen, dit om uit te maken wie er kampioen wordt. Indien iedere ploeg een testmatch wint, zal de ploeg die de minste sets verloor uiteindelijk kampioen van de reeks worden. Zijn de sets ook gelijk , dan wint de ploeg, die de minste spelen verloor.
Indien er in het verloop van de competitie DRIE speelsters/spelers voor een ploeg uitkwamen, dan zullen zij die de meeste wedstrijden speelden, ook de testmatch spelen. Is ook hierbij een gelijk aantal wedstrijden vastgesteld, dan zullen de eerste twee in de kalender opgegeven speelsters/spelers van die ploeg in de testmatch aantreden.

Art. 50 Testmatchen dienen steeds te worden gespeeld voor 15 september.

Art. 51 Na de wedstrijd moet de uitslag binnen de vierentwintig uur doorgegeven worden via de website.

Art. 52 Indien de noodzakelijkheid het vereist, dienen de bezochte clubs de scheidsrechters te leveren, doch het is ook toegelaten, dat de bezoekers aldus optreden. Is er geen spelleider, dan laten de speelsters/spelers zich door hun sportief optreden gelden.

Art. 53 De competitie wedstrijden worden gespeeld, zowel op terreinen in gemalen baksteen als op verhard terrein (hard court) op kunstgras en smash-clay. Bij regen of onbeschikbaarheid van de buitenterreinen mogen de wedstrijden ook gespeeld worden op indoor-terreinen, indien de thuisclub daarover beschikt. Indien beide ploegen akkoord zijn.

Art. 54 Gezien het aantal deelnemende ploegen is het niet aangeraden wedstrijden uit te stellen.
Onderling uitstel op GEHUURD TERREIN is NIET TOEGELATEN en wordt bestraft met puntenverlies voor beide ploegen.

 

Art. 55 Indien wedstrijden wegens regen of slechte weersomstandigheden worden uitgesteld, moeten deze binnen de 14 dagen worden ingehaald. Dit betreft vanzelfsprekend de clubs die over eigen speelvelden beschikken. In ieder geval dient bij eventuele betwisting, het competitie sporttak tennis bestuur ONMIDDELLIJK op de hoogte gebracht worden.
Bij een uitgestelde wedstrijd, ook bij een gestopte of afgebroken partij, moet de verantwoordelijke van het competitie sporttak tennis bestuur op de hoogte gebracht worden.
Indien slechts één ploeg aanwezig, moet de afgevaardigde van deze ploeg onmiddellijk melding maken, opdat wij de zaak op de voet kunnen volgen.
De oorzaak van het uitstel en de in gebreke zijnde ploeg moet opgegeven worden.
Bij een gestopte wedstrijd dient de partij verder gespeeld, met dezelfde spelers en bij de stand op het ogenblik van de stopzetting. De thuisploeg dient de stand binnen de 24 uur via website door te geven, zoniet verliest de thuisploeg de wedstrijd.

Art. 56 Indien speelsters/spelers wensen om hun geprogrammeerde wedstrijd op een vroeger uur dezelfde dag te betwisten, mogen zij zulks veranderen in ONDERLING OVERLEG, op voorwaarde dat het niet gebeurt op bij ons afgehuurde terreinen.
Indien niet overeengekomen wordt, houden wij aan de geprogrammeerde gegevens van de wedstrijd.

HOOFDSTUK 5: VERZEKERING.

Art. 57 De groepsverzekering verplicht door SPORT VLAANDEREN, geldt als een persoonlijke verzekering voor alle aangesloten leden, ook voor bestuursleden, die nominatief opgegeven worden.

Aldus is de burgerlijke aansprakelijkheid en de persoonlijke verzekering van ieder officieel aangesloten lid verzekerd.

De speelsters/spelers die opgegeven worden in de spelerslijst en dus aangesloten:betalen lidgeld en verzekering(ongeacht zij spelen of niet) zij kunnen nadien niet meer van lijst geschrapt worden.

Art. 58 Alle sportongevallen dienen gemeld aan de verantwoordelijke voor de verzekering door middel van het voorziene formulier op website.

Art. 59 De verantwoordelijken en verzekerden kunnen de verzekeringspolis raadplegen op de website.

Art. 60 De verzekering dekt NOOIT de kosten van een bril of voor een kunstgebit; de verzekering dekt wel de ongevalkosten.

HOOFDSTUK 6: KLACHTEN EN BEROEP.

Art. 61 Eventuele klachten dienen schriftelijk en ondertekend te worden gericht aan de secretaris, samen met een uiteenzetting van de feiten en gebeurlijk gestaafd door bewijsstukken.

Hebben deze klachten betrekking op inter-clubwedstrijden, dan moeten deze uiterlijk ACHT dagen na de dag waarop de wedstrijd werd gespeeld bij de secretaris toekomen.

Art. 62 Door de competitie sporttak tennis voorzitter wordt een klachtencomité samen geroepen. Dit comité is samengesteld uit 3 leden.

Art. 63 De beslissing van het klachtencomité wordt schriftelijk verzonden aan de secretaris van de betrokken club en eveneens aan de competitie sporttak tennis voorzitter.

Art. 64 Tegen de beslissing van het klachtencomité kan beroep worden aangetekend bij de competitie sporttak tennis voorzitter, INDIEN er nieuwe feiten of gezichtspunten kunnen voorgelegd worden, die op het ogenblik van de behandeling voor het klachtencomité niet kenbaar waren, of INDIEN men van mening is, dat de reglementen niet werden toegepast.

Art. 65 De competitie sporttak tennis voorzitter stelt ook een beroepscomité samen, dat eveneens bestaat uit 3 leden, waarvan er maar één in het klachtencomité mag zetelen. De beslissing van het beroepscomité wordt schriftelijk verzonden aan de secretaris van de betrokken club en aan de competitie sporttak tennis voorzitter.

Art. 66 De clubs kunnen slechts in Hoger Beroep gaan bij de Raad van Bestuur tegen alle beslissingen genomen door de besturen en/of comités van de verscheidene competities .
De procedure In Hoger Beroep heeft GEEN opschorting van de laatst uitgesproken straf tot gevolg.
Bij de behandeling van een Hoger Beroep kunnen maximaal twee leden van het desbetreffende competitie sporttak tennis bestuur gehoord worden. Zij hebben geen beslissingsrecht.

Het indienen van een beroep is onderworpen aan de volgende toepassingsmodaliteiten:

*Kan slechts ingediend worden nadat alle rechtsmiddelen binnen de afdeling zijn uitgeput.
*Per aangetekend schrijven te richten aan de Algemene Voorzitter van KAVVV & FEDES;
*Gelijktijdig een bedrag van € 150 storten op rek. BE 80 2200 9433 6677 van KAVVV & FEDES v.z.w.,
met vermelding van de clubnaam, de competitie sporttak en gevolgd door ‘Hoger Beroep en briefdatum’;

*Het indienen van een Hoger Beroep en de betaling van de borgsom moeten binnen de TIEN kalenderdagen na de laatst mogelijke uitspraak binnen de betrokken competitie sporttak bij de Algemene Voorzitter toekomen;

*In het schrijven moet op een duidelijke wijze aangehaald worden om welke reden men in beroep wenst te gaan en het moet verplichtend ondertekend worden door de clubvoorzitter en de secretaris;

*Indien het Hoger Beroep uitgaat van een speler of ander lid van de club dient de betrokkene zelf en verplichtend samen met de voorzitter en de secretaris te tekenen;

*Indien aan een van de bovenstaande voorwaarden niet voldaan werd, zal het Hoger Beroep onontvankelijk verklaard worden;

*Alle gevallen, die niet voorzien zijn in de vorige punten, zullen door de Raad van Bestuur behandeld worden;

De borgsom zal:

*beschouwd worden als kosten van het geding, wanneer het Hoger Beroep ONTVANKELIJK, doch ongegrond blijkt;

*terug ingeschreven worden op het credit van de club, mits afhouding van € 50 als kosten van het geding, wanneer het Hoger Beroep ONTVANKELIJK en ook GEGROND blijkt;

*op het credit van de club geplaatst worden,mits afhouding van€ 20 dossierkosten, wanneer het Hoger Beroep ONONTVANKELIJK verklaard wordt. In dit geval zal niemand opgeroepen worden en wordt geen zitting gehouden.

De beslissing getroffen door De Raad van Bestuur wordt via een officieel schrijven ter kennis gebracht aan de Voorzitter van de competitie sporttak tennis.

HOOFDSTUK 7: ETHIEK IN DE SPORT.

Art. 67 Elke overtreder van de dopingreglementering vastgesteld op een definitieve wijze door de Belgische Rechtbanken of na een minnelijke schikking aangeboden door de Procureur des Konings, wordt bij een eerste overtreding voor een periode van één jaar uitgesloten van alle activiteiten in het kader van KAVVV & FEDES. Bij een volgende overtreding wordt dit drie jaar. Een nieuwe herhaling betekent meteen levenslange uitsluiting.

Art. 68 Alle clubs informeren zich terdege over de recente ontwikkelingen ( decretaal, besluiten van de Vlaamse Regering,strafrecht) inzake dopingbestrijding,matchfixing,mensenhandel en grensoverschrijdend gedrag en volgen de richtlijnen ter zake zoals ze zullen meegedeeld worden via de kanalen van de federatie. Naast de decretale bepalingen en de strafrechtelijke gevolgen zal ook KAVVV & FEDES overtredingen streng sanctioneren.

Art. 69 Verantwoordelijke/contactpersonen Ethiek binnen KAVVV & FEDES vzw. en hulplijn vind men terug op website van KAVVV & FEDES

HOOFDSTUK 8: ALGEMEEN.

Art. 70 De tenniskledij is verplicht bij het spelen van wedstrijden.

Art. 71 Ploegen, die tweemaal forfait geven zonder wettige reden, zullen het daarop volgend jaar NIET MEER mogen opgesteld worden.

Art. 72 De clubs ontvangen in de loop van het seizoen een aantal facturen inzake onder andere aansluitingskosten, verzekering, eventuele boeten of kosten.
De facturen dienen binnen één maand na factureringsdatum betaald te worden.
Bij niet tijdige betaling zal er een herinnering verzonden worden. Later volgt een aangetekend schrijven waarbij respectievelijk 5€ en 10€ kosten zullen aangerekend worden. Indien de club nog in gebreke zou blijven, zullen er stappen ondernomen worden om via de raadsman van KAVVV & FEDES de verschuldigde som te bekomen.

Art. 73 De deelneming aan de inter-clubcompetitie zal geweigerd worden aan de clubs, die nog achterstallige bijdragen van het vorig seizoen verschuldigd zijn.

Art. 74 Nieuwe clubs dienen een waarborg van 12,50€ te betalen bij inschrijving. Dit bedrag wordt hen terugbetaald, wanneer zij hun activiteiten bij KAVVV & FEDES stopzetten en al hun rekeningen voldaan hebben.

Art. 75 Speelsters/Spelers uit dezelfde reeks (b.v.)dames of heren mogen:
-van een lagere reeks steeds inspringen in een hogere, tenzij zij een hogere rangschikkingwaarde hebben dan degene,waarvoor zij de plaats innemen.
Speelsters/Spelers uit andere reeksen mogen:
- dat eveneens voor zover zij uit een “oudere reeks” inspringen in een jongere reeks. Aldus mogen speelsters double twens in de damesreeks inspringen
-spelers van 45 jaar inspringen bij 35 jarigen en heren.
Speelsters/spelers van de gewone reeks mogen niet bij de leeftijd reeksen invallen, ook al hebben zij de respectievelijke leeftijd bereikt.
Indien 2 ploegen van eenzelfde club in dezelfde reeks spelen, mogen de speelsters/spelers niet onderling invallen.

Art. 76 Eventuele gevallen, die niet in dit reglement van inwendige orde voorkomen, zullen door het competitie sporttak tennis bestuur behandeld worden.

Art. 77 “Koninklijke Algemene Vereniging Van Vriendenclubs & Federatie Dans en Sport vzw (kortweg KAVVV&FEDES vzw) hecht veel waarde aan de bescherming van je persoonsgegevens en jouw privacy. KAVVV&FEDES vzw houdt zich in alle gevallen aan de toepasselijke wet- en regelgeving, waaronder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (beter bekend als GDPR). De volledige privacyverklaring kan geraadpleegd worden op www.kavvv.be

HOOFDSTUK 9: GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG.

KAVVV&FEDES voert een beleid inzake sociale verantwoordelijkheid, inzake medisch en ethisch verantwoord sporten, inzake de bestrijding van doping, inzake de bestrijding van match-fixing, inzake het statuut van de niet-betaalde sportbeoefenaar, inzake de deontologische code, inzake mensenhandel, inzake (seksueel) grensoverschrijdend gedrag conform de laatst gepubliceerde relevante regelgeving.

Sancties
Deze sancties kunnen afhankelijk van de zwaarte van de overtreding door de sportclub gaan van schrapping, schorsing of degradatie van een club.

Voor leden – natuurlijke personen - kunnen deze sancties afhankelijk van de zwaarte van de overtreding gaan van uitsluiting uit de vereniging en schorsing.

De bevoegdheid voor tuchtaangelegenheden met betrekking tot grensoverschrijdend gedrag wordt toevertrouwd aan het Vlaams Sport Tribunaal (VST) en dit van zodra dit operationeel is op 1 januari 2021. Tuchtklachten m.b.t. grensoverschrijdend gedrag worden rechtstreeks bij VST ingediend. Bij afwezigheid van een operationeel systeem in het VST blijft een interne procedure mogelijk.

Zonder hiertoe beperkt te zijn, zijn onderstaande handelingen en gedragingen in het bijzonder tuchtrechtelijk sanctioneerbaar (hierna grensoverschrijdend gedrag genoemd):

1° Seksueel grensoverschrijdend gedrag (*)

2° Geweld (*)

3° Pesterijen (*)

Het hier bedoelde grensoverschrijdend gedrag heeft betrekking op grensoverschrijdend gedrag binnen de context van de sportorganisatie, ongeacht of dit binnen of buiten de sportaccommodatie of -infrastructuur werd gepleegd.

Grensoverschrijdend gedrag gepleegd buiten de sportorganisatie kan tuchtrechtelijk gesanctioneerd worden wanneer er een verband bestaat met de activiteiten die binnen de sportorganisatie worden uitgeoefend.

Als tuchtsancties voor grensoverschrijdend gedrag kunnen worden opgelegd de sancties zoals eerder vermeld.

(*) 1° Seksueel grensoverschrijdend gedrag waaronder wordt verstaan elke vorm van ongewenst verbaal, non-verbaal of lichamelijk gedrag met een seksuele connotatie dat als doel of gevolg heeft dat de integriteit van een persoon wordt aangetast of een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of kwetsende omgeving wordt gecreëerd.

2° Geweld waaronder wordt verstaan elke feitelijkheid die losstaat van de specifieke aard of eigenschappen van de betreffende sporttak of sportcompetitie, waarbij een persoon psychisch of fysiek wordt bedreigd of aangevallen. Gedrag dat vermeld staat in de spelregels van de sport valt niet onder de notie geweld en dus ook niet onder de notie grensoverschrijdend gedrag in de zin van dit reglement. Fysiek geweld dat losstaat van andere handelingen van grensoverschrijdend gedrag wordt via een interne procedure behandeld.

3° Pesterijen waaronder wordt verstaan een onrechtmatig geheel van meerdere gelijkaardige of uiteenlopende gedragingen, buiten of binnen de sportorganisatie, die plaats hebben gedurende een bepaalde tijd, die tot doel of gevolg hebben dat de persoonlijkheid, de waardigheid of de fysieke of psychische integriteit van een persoon bij of in het kader van de sportuitoefening wordt aangetast, dat zijn positie in gevaar wordt gebracht of dat een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of kwetsende omgeving wordt gecreëerd en die zich inzonderheid uiten in woorden, bedreigingen, handelingen, gebaren of eenzijdige geschriften.